Teleky Bistro H-P: 8:00 - 18:00 (napi menü 11:30 – 15:00-ig)
Sz-V: 10:00 - 16:00

Feliratkozom a hírlevélre!


Rövid bisztrológia

A „bistro” szó a vendéglátásban először Párizsban jelent meg a XIX. században. A bérházak aljában meghúzódó kisvendéglőket nevezték így, ahol reális áron gyorsan kínáltak kész és frissensült ételeket, nem túl nagy, de naponta változó kínálatban.

test-image.jpg

Ide kattintva megtekinthedti Bisztrónkat virtuálisan!

 

A szó eredete egyes feltételezések szerint orosz. Amikor az oroszok 1815-ben rövid időre elfoglalták Párizst, a kozákok türelmetlen vendégnek bizonyultak és sürgették a személyzetet:

Быстро- быстро! /bísztro –bísztro/- azaz gyerünk gyorsan!
Magyarországon – Budapesten a „boldog békeidőkben” kisvendéglők százai üzemeltek, egyszerű házias ételeket kínálva a betérőknek. Sajnos a II. világháború utáni időszakban a polgárság megszűnésével ezek az éttermek törzsközönségük elvesztésével megszűntek.
Az 50-es évek társadalmi rendjének megfelelve furcsa mutáció született: a „bisztró”. Itt inkább hidegkonyhai készítményeket kínáltak, és emellett presszó jellegű szolgáltatást is igénybe lehetett venni. Különösen kedves változata volt a „tejbisztró” melynek hallatán, ahogy Pesten, úgy Pécsett is jóleső nosztalgikus érzés tolul az emberek szívébe. Sokan a mai napig jó emlékeket őriznek az egykor a Széchenyi tér sarkán üzemelő Mézes Mackóról is.

 

A Teleky Bistro


A Teleky Bistro az eredeti jelentésnek megfelelő gasztro-koncepciót valósít meg: reális áron, gyorsan, naponta változó kínálat, friss alapanyagból készült, házias ételekkel áll a vendégek rendelkezésére.


A 2010-ben nyíló Tudásközpontban kialakított Teleky Bistro, az Expo Centerben egy éve működő elődje összes tapasztalatát és tudását felhasználva került kialakításra. Mindenki döbbenten nézett Teleky Zolira, amikor 2009 tavaszán azzal az ötlettel állt elő, hogy gyorséttermet akar nyitni az Expo Centerben. Egy év múlva az étteremhez lojális, igényes törzsvendég gárda és városi szinten is elismert konyha láttán, már a legszkeptikusabbak is elismerték, sikerült életet lehelni az üresen kongó Expo Center csarnokba. Kitűnő lehetőséget jelentett a Tudásközpont nyitása, ahol a Teleky Bistro pályázaton nyerte el az étterem üzemeltetés jogát.


2010 novemberében gondos technológiai tervezést és jelentős, de megfontolt beruházást követően nyitott meg a Teleky Bistro Tudásközpont. A törzsvendégek hamar átszoktak az új étterembe, hiszen ugyanazt a magas minőségű, ízletes ételt kaphatták a megszokott személyzettől, a korlátlan, ingyenes parkolás lehetőségével, mint az általuk megkedvelt Teleky Bistro Expo Centerben.


Újdonság volt a TB-nak, hogy az egyetem hallgatói és tanárai, előadói új vendégkört jelentettek a főleg vállalkozókból, cégvezetőkből álló törzsközönség mellett. Az új Teleky Bistro kialakításánál mind az éttermi kínálat, mind az enteriőr kialakításánál fontos szempont volt, hogy a kibővült vendégkör igényeit is maradéktalanul kiszolgálják. A Teleky Bistro tudásközpont egyszerre fiatalos és hagyománytisztelő. A modern gyorsétterem kínálata, nagymamánk otthoni ételeit, kínálja, már-már elfeledett ízeket hozva vissza hétköznapjainkba.

A nagymama főztje, az új generációra hangolva. Pécsen, a Tudásközpontban, napi ajánlatokkal várjuk vendégeinket hétvégén is!

 

 


Kapcsolódó galéria

left arrow

Teleky Catering

right arrow
left arrow

Zsolnay Étterem

right arrow
left arrow

Room Bistro

right arrow